Hulp bij verlatingsangst
Verlatingsangst en bindingsangst zijn vaak – letterlijk – partners van elkaar.
Meestal ervaart de partner met verlatingsangst de problemen, pijn en wanhoop. Je gaat als persoon met verlatingsangst vaak proberen de ander centraal te stellen, alles te doen om de relatie bij elkaar te houden.
Kortom; je neemt initiatief om de boel te redden en het wordt vaak als claimen ervaren.
Bindingsangst & verlatingsangst
Een persoon met bindingsangst heeft minder last van de dynamiek. Bij claimen, wordt er afstand genomen. Vaak wordt het opgeven van vrijheid of je eigen ding doen, ervaren als een hinderlijke beperking. Samen dingen ondernemen kan een pijnlijke bewustwording zijn… van een gemis? Liever steeds meer voor jezelf gaan.
Iemand met verlatingsangst kan hetzelfde weer ervaren in een volgende relatie. Je kan ook doorschieten naar de bindingsangst pool. Met een voornemen om niet weer die pijn van toen te ervaren neem je afstand. Of je kunt/gaat gewoon niet meer een relatie aan.
Meer leren loslaten en verbinding herstellen met jezelf
In relatietherapie gaat het erom dat beide partners hun eigen aandeel herkennen en verantwoording voor nemen. Met verlatingsangst meer leren loslaten, zodat jullie ook allebei meer je eigen ding kunnen doen. Tegelijkertijd kan degene met bindingsangst zijn/haar eigen pijn en probleem herkennen en initiatief ontplooien naar verbinding.
Bij individuele therapie is het eigenlijk niet veel anders, want de eerste weg is naar verbinding herstellen met jezelf om te ervaren waar deze dynamiek bij jou vandaan komt.
Neem dan gerust contact met mij op en we bespreken welke route voor jou/jullie het handigste is om te bewandelen.
Edwin
Geregistreerd bij VIT en RBCZ
Lees meer over relatietherapie op de Relatietherapie-pagina.
Meer over bindingsangst staat op de pagina Therapie bij bindingsangst.